Ratten bestrijding

Naast muizen zijn ook ratten een veel voorkomende vorm van ongedierte in Nederland. Ratten zijn er in veel verschillende soorten en maten, waarvan de bruine en de zwarte rat de meest voorkomende zijn. Het grootste verschil tussen de bruine en de zwarte rat is de plek waar ze zich veelal bevinden: de bruine rat is voornamelijk te vinden op vochtige plekken, zoals kelders, opslagplaatsen en langs sloten en dijken, terwijl de zwarte rat juist een goede klimmer is en zich vooral schuil houdt op zolders, in de buurt van een ruime voedselvoorraad.

Ratten bestrijding

Bruine rat

De bruine rat, ook wel rioolrat genoemd, leeft dus vooral in een vochtige, niet al te warme omgeving. Deze rat is te herkennen aan haar grijsbruine of rossige vacht en is zo’n 22 tot 30 cm lang. De bruine rat is vrij stevig gebouwd en heeft een stompe snuit, dikke vacht en zichtbare oren. Bruine ratten worden ook wel cultuurvolgers genoemd, dit omdat ze zich goed kunnen aanpassen aan de leefwijze van de mens. De bruine rat is een alleseter en leeft van voedselresten in bijvoorbeeld containers of afvalplaatsen maar ook dierenvoer in bijvoorbeeld schuren of tuinen zijn favoriet tijdens de wintermaanden. Gemiddeld wordt de bruine rat ongeveer drie jaar oud, en het vrouwtje werpt tot 8 jongen per keer en kan wel 7 nesten  per jaar groot brengen.

Zwarte rat

De zwarte rat leeft op hoge en droge plekken, zoals bijvoorbeeld in gebouwen, schepen, zolders, stallen en schuren. De zwarte rat is te herkennen aan haar blauwgrijs-zwarte kleur, deze rat is slank gebouwd en heeft een spitse snuit en grote ogen en oren. Daarnaast heeft de zwarte rat een opvallend lange staart: het lichaam van de zwarte rat is gemiddeld  zo’n 15-23 cm met een staart van 20-25 cm. De zwarte rat wordt maximaal vier jaar oud en de vrouwtjesrat werpt zo’n 6 tot 10 jongen per keer. Deze rat kan goed springen en klimmen en leeft vooral op hoge plekken, hierdoor is hij moeilijk te bestrijden omdat het leefgebied van de zwarte rat niet altijd vrij toegankelijk is.

Overlast en schade van ratten

Ratten zijn, net als muizen, echte knaagdieren. De aanwezigheid van ratten in of rondom uw woning of bedrijfspand kan hierdoor voor behoorlijke overlast zorgen. Ze veroorzaken mogelijk schade aan uw voedselvoorraad, vernielen materialen zoals hout en elektriciteitskabels en verspreiden daarnaast ook ziektes via hun uitwerpselen, urine en haren.

Ratten en de voedingsmiddelenindustrie

Met name binnen de HACCP, de risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen, is het steeds belangrijker om ratten gecontroleerd uit uw bedrijfspand te weren. Bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie moeten en willen er alles aan doen om ratten buitenshuis te houden. Ongediertebestrijding Midden Nederland is hiervoor uw perfecte rattenbestrijding partner. Wij verzekeren u goede rapportages, regelmatige inspecties en flexibele afspraak mogelijkheden. Daarnaast beschikken wij over de juiste certificaten (HACCP en VCA) en kennis om ongedierte tegen te gaan.

Rattenbestrijding

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan. Uw aanvraag wordt binnen 24 uur in behandeling genomen.