Papiervisjes Bestrijding

Papiervisjes leven in het donker tussen boeken en papier

Het papiervisje, is een klein vleugelloos insect, dat ongeveer 10 mm lang is. Doordat papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjes er bijna identiek uitzien, komt het regelmatig voor dat deze franjestaarten door elkaar worden gehaald.

Papiervisjes zijn te herkennen aan hun 2 lange antennes aan hun kop en hun 3 lange sprieten achter aan hun lijf. Kenmerkend is ook dat het lichaam van het papiervisje bedekt is met fijne schubben, waardoor het papiervisje er voor ons grijs/zilverkleurig uit ziet. Papiervisjes zitten het liefst in de droge ruimtes. Dit in tegenstelling tot zilvervisjes en ovenvisjes leven, die respectievelijk voorkeur hebben voor vochtige en warme ruimtes.

papiervisjes zilvervisjes

De ontwikkeling en leefwijze van het papiervisje

Afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid, kan het papiervisje wel 7 jaar oud worden. Eitjes van het papiervisje worden vaak in hoopjes afgezet. Om verdere verspreiding te voorkomen, is het belangrijk dat de temperatuur onder de 22 graden blijft.

Papiervisjes zijn erg lichtschuw, dit omdat wanneer papiervisjes meer dan één uur worden blootgesteld aan licht, ze dit niet overleven. Dit is dan ook de reden, waarom u papiervisjes niet vaak overdag zult zien, maar bijvoorbeeld wel vroeg in de morgen of in de avonduren.

Schade en overlast door het papiervisje

Zoals hun naam al aangeeft, kunnen papiervisjes aanzienlijke schade aanrichten aan alle papieren producten, papieren documenten, behang, boeken en affiches, daarnaast zijn papiervisjes ook gek op producten zoals kleding en schilderijen.

Het voorkomen van overlast van papiervisjes

Zoals reeds eerder aan gegeven, ontwikkelen papiervisjes zich niet onder een temperatuur van 22 graden. De beste manier om te voorkomen dat de overlast erger wordt, is de temperatuur zo laag mogelijk houden.

Indien u voor het bestrijden van papiervisjes kiest voor ongediertebestrijding midden nederland kiest u voor professionele aanpak met uitsluitend toegelaten middelen.

Zilvervisjes

Ovenvisjes en zilvervisjes zijn verschillende dieren uit dezelfde familie. Beide zijn ongeveer 10 mm lang en hebben een langgerekt lichaam. Ook hebben de diertjes lange, draadvormige aanhangsels aan het achterlijf. Toch is er een duidelijk onderscheid tussen de ovenvisjes en de zilvervisjes qua leefomstandigheden.

Ovenvisjes

Ovenvisjes vindt men voornamelijk op warme, niet te droge plaatsen met voldoende beschikbaar voedsel, zoals in bakkerijen, restaurants. De eieren van de ovenvisjes worden in groepjes afgezet, meestal in scheuren en kieren. Bij hoge temperaturen kunnen de eitjes als na negen dagen uitkomen, bij lage temperaturen kan dat meer dan twee maanden duren. Na ongeveer een jaar zijn de ovenvisjes volgroeid. De ovenvisjes kunnen ongeveer twee jaar in leven blijven.

Zilvervisjes Bestrijding Papiervisjes Bestrijding Papiervisjesbestrijding

Zilvervisjes

Zilvervisjes komen voornamelijk voor op vochtige plaatsen binnenshuis, bijvoorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes, in de badkamer, maar ook achter plinten, onder vloerbedekking en in boekenkasten. De eieren worden in het voorjaar in groepjes van twee of drie afgezet in scheuren of kieren van houtwerk. Na drie tot zes weken komen de larven uit. Onder gunstige omstandigheden kan het zilvervisje meer dan 3 jaar leven.

Schade

Van de twee soorten richt het zilvervisje de minste schade aan. Wel kunnen zij zeer hinderlijk zijn wanneer zij in grote aantallen voorkomen. Het ovenvisje daarentegen kan veel schade aanrichten. Zo doet zij zich tegoed aan levensmiddelen, waarbij zij tevens bacteriën verspreidt, maar ook aan natuurlijke en synthetische weefsels en boeken, e.d.

Preventie

In geval van overlast door ovenvisjes dient de ruimte goed geventileerd te worden waarbij de temperatuur zo laag mogelijk moet worden gehouden. Indien u last heeft van zilvervisjes is het noodzakelijk het vochtgehalte in de ruimte(s) te verlagen door de ruimte(s) droog te stoken en voldoende te ventileren.

Mocht de overlast aanhouden dan is het raadzaam om contact op te nemen met ongediertebestrijding midden Nederland.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan. Uw aanvraag wordt binnen 24 uur in behandeling genomen.